Recept: Celozrnný chléb

Podle tohoto receptu peču chléb již nějaký ten měsíc a moc nám chutná. Krása je i v jeho jednoduchosti a rychlosti. Nemusíte si zdlouhavě připravovat nebo shánět kvásek a hlavně si chléb můžete dochutit dle svých představ. Výhoda je i v tom, že těsto nemusíte hníst, stačí jen ve správném pořadí smíchat všechny suroviny, čímž vznikne řídké lepivé těsto, které jen pomocí stěrky přesunete do vhodné formy na pečení.

20

minut na přípravu

45

minut kynutí

50

minut pečení

185

°C

Suroviny:

350ml teplé vody
13g droždí
1/2 lžíce cukru
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
190g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
190g celozrnné pšeničné mouky
1 lžíce soli
oříšky, semínka, cibulka

1. Teplou vodu, cukr a droždí dáme do větší mísy, dobře promícháme a necháme zhruba 10 minut odstát.
Voda nesmí být horká, ideální je zhruba o tělesné teplotě. Příliš horká by mohla zabít kvasinky a těsto by nemusel vykynout. Mísu použijeme dostatečně velkou, aby se do ní následně vešly všechny potřebné ingredience.

2. Přidáme olej a ocet

3. Do tekuté směsi po částech přidáváme hladkou mouku a průběžně důkladně mícháme – ze začátku používám metlu a když je těsto hustší, použijte vařečku.

4. Nyní přidáme sůl a pokračujeme s celozrnnou moukou.
Sůl přidáváme později, abychom neznehodnotili „tekutý kvásek“. Celozrnnou mouku přidáváme opět po částech a průběžně důkladně mícháme. Vznikne nám lepivé a řídké těsto, nelekejte se, je to tak v pořádku.

5. Přidáme cibulku, semínka, oříšky – co vás napadne.
Fantazii se meze nekladou. Já osobně nejčastěji používám semínkovou směs (píniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka) a praženou cibulku (cibulové sypání).

6. Těsto necháme pod čistou utěrkou kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Nechávám na teplém místě zhruba půl hodiny.

7. Vykynuté těsto přesuneme do formy – já používám formu na biskupský chlebíček.
Formu můžete buď vymazat nebo jako já použít pečicí papír – chce to trochu zručnosti, abyste ho správně poskládali, ale ušetříte si případné mytí formy, když by se chléb někde náhodou přilepil.

8. Ve formě ještě necháme zhruba 15-20 minut kynout.
Posypeme semínky, aby hezky vypadal.

9. Chléb pečeme na 180-190°C po dobu 50 minut, dokud není chléb krásně zlatohnědý.
Zda je chléb dobře upečený, můžete vyzkoušet tak, že na něj poklepete zespodu a měl by znít „dutě“.

10. Chléb vyndáme z formy a necháme chladnout ideálně na mřížce, aby se nám nezapařil.

Dobrou chuť!