Recept: Sirup ze smrkového jehličí

Tento zázračný lék znaly již v dávných dobách naše milované babičky. Moje první vzpomínka na tuhle nazlátlou slaďoučkou tekutinu pochází právě z chaty prarodičů, nedaleko Písku, kde jsem trávil velkou část svého dětství. A nyní je ten správný čas na jeho přípravu, protože jaro je v plném proudu a smrkům už raší nové výhonky, které jsou plné vitamínu C, antioxidačních flavonoidů a fenolů. Při pravidelném užívání posílí imunitu, usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty. A nejlepší na tom je, že příprava sirupu je nesmírně jednoduchá a zvládne ji naprosto každý.

Budete potřebovat:


mladé smrkové výhonky
třtinový cukr
velkou sklenici

30

minut sbírání

15

minut přípravy

7

+

dní na odležení

1. Natrháme si čerstvé smrkové výhonky, které mají zářivou světlezelenou barvu. Ideální jsou ty, které měří okolo 5 až 10 cm. Ideální dobou pro jejich sběr je květen a červen. Samozřejmě sbírejte v místech, kde není automobilová doprava, v hlubších lesích. Ideálně z náletů, určitě se vyhněte lesním školkám, abyste neničili něčí práci.

2. Před nakládáním výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a nechte okapat.

3. Do vymyté sklenice postupně vrstvěte výhonky a třtinový cukr. Jako první vrstva by měly být výhonky a jako poslední cukr. Výhonky vždy dobře upěchujte. Já dělám vrstvy zhruba stejně silné, tzn. jeden centimetr upěchovaných výhonků a jeden centimetr cukru. Takto vrstvy střídejte, až zaplníte celou sklenici.

4. Sklenici zakryjte celofánem, který zajistíte gumičkou, nebo můžete (stejně jako já) použít uzavíratelnou sklenici, ale je pak třeba ji občas otevřít a nechat „odfouknout“, zvláště v prvních dnech.

5. Postavte na slunné a teplé místo a nechte 1-3 týdny louhovat. Doba záleží hodně na teplotě a také na „šťavnatosti“ výhonků. Na chladném a stinném místě může louhování trvat i déle.

6. Když je všechen cukr rozpuštěný a sirup hotový, sceďte ho přes sítko a plátýnko do vhodně velké uzavíratelné lahve a skladujte na tmavém chladném místě (například v lednici).